Definirea modulelor in VB.NET

7 comments -

Un modul reprezinta unul dintre elementele de programare care contin cod sursa ce urmeaza a fi compilat si executat. Un element similar de programare este clasa de obiecte [...]. Spre deosebire de modul, clasa de obiecte poate fi adaptata cerintelor particulare ale dezvoltatorilor prin implementarea mostenirii.
Modulul este implementat cu ajutorul specificatiilor Module si End Module.

Module Module1
    Structure Persoana
        Dim CNP As String
        Dim Nume As String
        Dim Adresa As String
    End Structure

    Sub Main()
        Dim p As Persoana
        p = New Persoana
        p.CNP = "1801010433012"
        p.Nume = "Popescu Gigel"
        p.Adresa = "Bld. Victoriei nr. 13"

        MsgBox(p.Nume & " are domiciliul " & p.Adresa)
    End Sub

End Module

In exemplul anterior, modulul Module1 include procedura Main ce reprezinta punctul de intrare in aplicatie. Mediul Visual Studio include automat un modul cu procedura Main atunci cand se creeaza o aplicatie de tip Console Application. De asemenea, modulul include definirea unei structuri denumita Persoana.
Compilatorul genereaza eroare in cazul aplicatia Console Application nu gaseste procedura Main definita intr-un modul sau clasa de obiecte.
In cazul in care procedura Main este definita in clasa de obiecte si nu intr-un modul, atunci Main se defineste ca metoda Shared, ceea ce inseamna ca respectiva clasa nu trebuie sa fie instantiata.

, , , , , ,


 1. #1 by Maria on May 24th, 2010

  HELP! Am de facut un proiect, proiectarea unui sistem informatic si trebuie sa implementez in visual basic, sau vb.net. Am de definit clasele dintr-o diagrama a claselor PRIN REALIZAREA UNUI MODUL DE CLASA. Nu prea inteleg ce reprezinta acel MODUl. Am implementat clasele separat dar nu vad legatura cu acel modul. cum trebuie sa fac?? va rog explicati-mi. ms

  • #2 by marius.popa on June 3rd, 2010

   Din ceea ce ai scris, inteleg ca te confrunti cu aceasta problema in faza de proiectare a sistemului. Nu am inteles exact la ce te referi prin “REALIZAREA UNUI MODUL DE CLASA” in aceasta faza de dezvoltare a sistemului informatic. In faza de implementare (scriere cod sursa), clasele definite in diagrama de clase a sistemului informatic proiectat pot fi incluse (prin definirea lor) intr-un modul (Module). Tot in Module iti poti defini procedura Main (daca aplicatia este de tip consola). Astfel, Module va lua forma unui fisier DLL (biblioteca cu clase, interfete) sau fisier EXE. Atentie la domeniul de vizibilitate a unui Module. De asemenea, clasele pot fi definite si in afara unui Module avand in vedere modificatorii care pot fi atasati si care definesc domeniul de vizibilitate al clasei. Nu stiu in ce masura te-am ajutat, dar as avea nevoie de mai multe detalii pentru a puncta mai bine raspunsul meu.

  • #3 by marius.popa on June 3rd, 2010

   Este posibil ca prin cerinta “REALIZAREA UNUI MODUL DE CLASA” sa se urmareasca impachetarea claselor din diagrama de clase astfel incat acestea sa fie utilizate similar declaratiei Imports System.Math.

(will not be published)